Interpellation 2015/16:503 Svenskt förarbevis för snöskoter i Norge

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Klimatet i norra Sverige gör snöskotern till ett effektivt och populärt hjälp- och färdmedel under stora delar av året. Användandet av snöskotern begränsas dock av att det svenska förarbeviset inte är giltigt i Norge, trots att det norska förarbeviset är giltigt i Sverige. Gränsöverskridande näringsverksamhet som exempelvis renskötsel blir lidande av det här administrativa hindret. Man kan tycka att frågan borde vara lätt att lösa med tanke på den geografiska, politiska och kulturella närheten till vårt västra grannland. Frågan är dock fortfarande olöst.

Det svenska förarbevisets giltighet i Norge är en viktig vardagsfråga för människorna som bor längs gränsen. Infrastrukturminister Anna Johansson har tidigare låtit meddela att det pågår en dialog mellan den svenska och den norska regeringen för att lösa frågan. Regeringen har dock inte levererat någon lösning ännu, trots att problemet bör kunna lösas relativt snabbt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson följande:

 

När kan svenska innehavare av förarbevis för snöskoter förvänta sig att det blir tillåtet att köra på båda sidor om den svensk-norska gränsen?