Interpellation 2015/16:496 Villkoren för svenska mjölkbönder

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Situationen för Sveriges mjölkbönder är dålig. På grund av ett sviktande världsmarknadspris och dålig lönsamhet tvingas varje vecka fem svenska mjölkbönder att sluta med sin verksamhet. Svenska politiker råder inte över priset och efterfrågan på mjölk, och som bekant skapas inte jobb av politiker. Det finns däremot möjlighet att skapa förutsättningar för jobb på politisk väg genom att förbättra konkurrenskraften för exempelvis mjölkbönderna.

Att den inhemska svenska mjölkproduktionen är på väg att slås ut är att betrakta som allvarligt. Vi förlorar delar av vår självförsörjning, och landsbygdens öppna landskap som hålls öppna av betande kor riskerar att växa igen. Mjölkproduktion innehåller även flera led och sysselsätter därför fler människor än bara den enskilde bonden. Den negativa utvecklingen riskerar många jobb på landsbygden.

Under 2015 intog landsbygdsminister Sven-Erik Bucht en samarbetsinriktad hållning gentemot de svenska mjölkproducenterna. Tillsammans utarbetade man en åtgärdslista med 87 punkter som skulle genomföras för att rädda mjölkproduktionen i Sverige. Tyvärr ser inte utvecklingen runt om i Sverige ut att ha vänt. Krisen fortsätter, och läget börjar bli akut samtidigt som åtgärdslistan inte har bockats av.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Är det statsrådets ställningstagande att de 87 punkterna på åtgärdslistan räcker för att rädda de svenska mjölkproducenterna?