Interpellation 2015/16:488 Gemensamma nordiska gränskontroller

av Fredrik Schulte (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Införandet av gränskontroller vid Öresundsbron har varit ett nödvändigt ont för att minska trycket av asylsökande. Sverige har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för människor på flykt varför mottagandet måste fördelas bättre mellan EU:s olika länder. Då det finns politiska låsningar på EU-nivå kring att få till stånd en sådan lösning har det dock varit nödvändigt för Sveriges del att vidta åtgärder för att få fler asylsökande att begära asyl i andra EU-länder.

Samtidigt riskerar gränskontrollerna att få en påtagligt negativ effekt på Öresundsregionens ekonomi och vidare integration. I det fall kontrollerna blir mer långvariga är det inte osannolikt att människor upphör med att bo och arbeta på olika sidor av Sundet, att handeln avstannar och tillväxten med den. Inte minst är det ur frihetssynpunkt djupt beklämmande att behöva återupprätta gränskontroller mot Danmark för första gången sedan andra världskriget.

För att överbygga detta har Danmarks statsminister föreslagit gemensamma nordiska gränskontroller. Någon reaktion på detta förslag har dock inte kommit från den svenska regeringen. Mot bakgrund av att pendlartrafiken är mindre omfattande mellan den tysk-danska gränsen skulle detta medföra mindre skadliga ekonomiska effekter för Sverige.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

  1. Hur ställer sig statsrådet och regeringen till ett nordiskt samarbete kring tillfälliga gränskontroller?
  2. Har statsrådet och regeringen fört samtal med sina nordiska motparter kring gemensamma gränskontroller?