Interpellation 2015/16:487 Bemanning av det svenska försvaret

av Allan Widman (L)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Försvarsmakten planerade enligt budgetunderlaget för 2015 för att genomföra GMU med 4 650 rekryter. Den nyligen utkomna årsredovisningen för samma år visar på ett utfall av 2 214 som genomfört GMU. Resultatet blev således något mindre än hälften av det uppsatta målet. Följaktligen minskade också antalet anställda officerare och soldater i arméstridskrafterna under förra året.

Trots att den grundläggande utbildningsverksamheten således minskade kraftigt kom myndigheten att göra ett mindre överskridande. I budgetunderlaget föreslås nu även att drygt 300 miljoner kronor ska överföras från anslaget för förbandsverksamhet och beredskap till anslaget för anskaffning av materiel och anläggningar.

I budgetunderlaget för 2017 saknas nu den samlade redovisningen avseende planerad personaltillväxt som brukar ingå i budgetunderlaget. Men det framstår som uppenbart att Försvarsmaktens krigsförband inte kommer att vara uppfyllda med anställda soldater till år 2020 och att myndigheten heller inte planerar efter detta.

Vilka åtgärder är försvarsministern beredd att vidta med avseende på försvarsanslaget för att det svenska militära försvaret ska kunna bemannas under försvarsbeslutsperioden?