Interpellation 2015/16:483 De föreslagna ändringarna i vapendirektivet

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Europeiska kommissionen lade under hösten 2015 fram förslag till förändringar i vapendirektivet. Förslagen syftar till att minska tillgången till vapen som kan användas av terrorister och andra grovt kriminella. Förslagen var inte ordentligt konsekvensbedömda och skulle, ifall de genomförs, få stor negativ påverkan för de svenska jägarna och sportskyttarna, liksom för samma grupper i resten av EU. Detta har genererat skarp kritik från i stort sett alla medlemsstater. Inrikesminister Anders Ygeman har, efter en period av obeslutsamhet och med hjälp av riksdagens justitieutskott, kommit ut och kritiserat kommissionens förslag. Genom Anders Ygeman drivs en svensk linje på ministernivå i EU. Bland annat presenterade statsrådet den 10 mars sju förslag som värnar de svenska jägarna för rådet för rättsliga och inrikes frågor (RIF). Det är mycket välkommet.

Samtidigt som Anders Ygeman representerar en svensk linje, med förankring i riksdagen, driver den miljöpartistiska Europaparlamentarikern Bodil Valero en helt annan linje. Hon föreslår i en rapport till Europaparlamentets utskott för den inre marknaden en linje som strider mot den linje som Anders Ygeman driver för Sverige. Förslagen är mer långtgående än i kommissionens ursprungliga förslag, och detta väcker frågor. Dels framstår det som att de två regeringspartierna inte är överens om vilken linje man vill driva i frågan om vapendirektivet, dels framstår det också som att regeringen driver en svensk linje enbart för att riksdagen har satt ned foten i frågan. Det är alltså oklart om hela regeringen verkligen står bakom den linje för vapendirektivet som statsrådet företräder i EU.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

På vilket sätt kommer statsrådet att arbeta - i Sverige och i EU-sammanhang - för att värna de svenska vapenägarnas intressen och samtidigt säkerställa att de svenska vapenägarna inte ska få anledning att tvivla på regeringens ståndpunkt i detta avseende?