Interpellation 2015/16:481 Skattehöjningen på etanol

av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen genomdrev under förra året en kraftig skattehöjning på etanol, vilken trädde i kraft den 1 december 2015. Höjningen, som ger en prisökning på en dryg krona för konsumenten, motiverades med att den rådande skattenivån ansågs strida mot EU:s  statsstödsregler.

Enligt en övervakningsrapport från Energimyndigheten (dnr 15-11667) stämmer dock inte detta. Under avsnittet med slutsatser skriver myndigheten: "Resultatet från statsstödsrapporteringen för helåret 2015 visade att överkompensation sannolikt inte har förekommit för något biodrivmedel."

När det gäller etanol för låginblandning anger myndigheten tydligt att den inte hade varit överkompenserad även om inte en skattehöjning hade genomförts. Beträffande etanol till E85 anger myndigheten att skattehöjningen på bensin förvisso skulle kunna medföra risk för överkompensation men att det hade räckt med en lägre skattehöjning för att kompensera för det.

Energimyndigheten framhåller också att problemet med överkompensation kan justera sig självt, sett över en längre tidsperiod, särskilt i en tid med väldigt rörliga råvarupriser. Risken är stor att skattejusteringar görs på fel sätt och i fel omfattning och att effekten träder in vid fel tillfälle. Skatteinstrumentet fungerar därmed ganska dåligt för detta ändamål och står dessutom i strid med behovet av långsiktiga spelregler för biodrivmedel.

Alla vet i och för sig att regeringen behöver få in mer pengar till sina ofinansierade reformer, såsom olika bidragshöjningar, och att regeringen ser skattehöjningar som det huvudsakliga medlet för detta. Men det framstår ändå som kontraproduktivt att regeringen, som säger sig vilja främja miljöklokt agerande och som står bakom ambitionen med en fossiloberoende fordonsflotta 2030, så uppenbart missgynnar miljövänliga drivmedel med onödigt hög straffbeskattning. Man kan fråga sig varför regeringen valde att så skyndsamt höja skatten i stället för att invänta mer långsiktiga förändringar på marknaden? Regeringen valde dessutom att höja skatten på etanol mycket mer än situationen krävde, vilket framstår som egendomligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson: 

  1. Vilka resonemang och motiv låg bakom finansministerns och regeringens genomdrivande av den kraftiga skattehöjningen på etanol under 2015?
  2. Övervägde finansministern och regeringen några andra åtgärder än skattehöjning, och i så fall vilka?
  3. Är finansministern beredd att nu ta initiativ till att sänka skatten till en mer ändamålsenlig nivå?
  4. På vilket sätt avser finansministern att framöver arbeta för att vi ska få långsiktiga spelregler för biodrivmedel i syfte att främja en övergång till en fossiloberoende fordonsflotta?