Interpellation 2015/16:48 Saknad proposition

av Jenny Petersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och regeringen beskriver arbetsmarknaden och dess utmaningar med många ord i sitt budgetförslag. Regeringen saknar emellertid konkreta förslag för att sänka trösklarna in till arbetsmarknaden. 

Ett tydligt exempel på regeringens brist på förslag är den tunna propositionslista som finns på arbetsmarknadsutskottets bord. Listan saknar till och med en för arbetsmarknaden viktig proposition, som tidigare fanns med men som av någon anledning har tagits bort. Och vad den hade inneburit, om den hade fått komma hela vägen fram till riksdagen, var sänkta trösklar för en av de grupper i vårt samhälle som har allra svårast att få jobb. 

I våras ställde Beatrice Ask (M) frågor i samma ämne till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. De besvarades även då av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, just eftersom frågan är så pass centralt länkad till jobb och arbetsmarknad. 

Det är viktigt att människor som begår brott ges möjlighet att få tillbaka sina liv på fötter efter att straffet avtjänats. För en tidigare dömd och straffad brottsling som inte kan få jobb finns nästan bara två alternativ: att leva på bidrag eller att återgå till sin gamla kriminella bana och mönster. En dömd brottsling med avtjänad påföljd behöver återgå till egen försörjning genom arbete. 

Ett stort hinder för tidigare dömda brottslingar i Sverige är att svenska arbetsgivare har möjlighet att begära ut belastningsregister vid tilltänkta rekryteringar. De har även rätt att be de arbetssökande att själva bifoga sådan information vid sin ansökan. 

Möjligheten för arbetsgivare att använda sig av belastningsregistret inför en anställning undergräver grundläggande rättsliga principer. 

Jag citerar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson själv, från interpellationsdebatten med Beatrice Ask (M) den 17 april 2015, när hon fick alltså fick en fråga om samma problem. ”Registerutdragen för enskilda ökar lavinartat. Mellan åren 2003 och 2014 ökade de från drygt 40 000 till 230 000 utdrag per år. Detta kan försvåra möjligheterna för personer som dömts och avtjänat straff att återanpassas till samhället genom egen försörjning.” 

Arbetsmarknadsministern sa då att Utredningen om registerutdrag i arbetslivet lett till ett betänkande (SOU 2014:48), som bereddes inom Regeringskansliet. Avsikten var att regeringen skulle återkomma till riksdagen i frågan med en proposition. Beatrice Ask (M) svarade att det var positivt att vi kunde räkna med en proposition om frågan till hösten. Och det kunde vi. Tills det att regeringen strök propositionen angående registerutdrag i arbetslivet från sin propositionslista. 

Arbetsmarknadsministern tog i interpellationsdebatten med Beatrice Ask (M) även upp att det redan finns ett regelverk som ger möjlighet för fängelsedömda att redan före tidpunkten för villkorlig frigivning påbörja en anställning och delta i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. 

Det regelverket är mycket riktigt bra, men det är till föga hjälp om de som tidigare blivit dömda och straffade för ett brott inte ges förutsättningar att upprätthålla en karriär på grund av sitt belastningsregister. 

En lagändring gällande arbetsgivares rätt att begära ut belastningsregister gällande dem som söker arbete är alltså inte på gång, som det hette i våras. I stället är propositionen borttagen. Trots att regeringen gav intrycket att man ansåg att ändringen behövdes. 

Mot bakgrund av ovanstående är mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Varför saknas propositionen gällande registerutdrag i arbetslivet? 

Anser arbetsmarknadsministern inte längre att registerutdrag i arbetslivet är ett problem som är värt att lösa?