Interpellation 2015/16:463 Infrastrukturplanering mot klimatmål

av Emma Wallrup (V)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Inriktningsunderlaget för transportinfrastrukturplanering 2018–2029 har varit ute på remiss. Planen har stor betydelse för hur anslagen ska fördelas på bland annat järnväg och väg. Underlaget är framtaget av Trafikverket efter direktiv av regeringen och utgör grunden för den kommande infrastrukturpropositionen, som kommer att beslutas av riksdagen. Remisstiden gick ut den 29 februari i år. Några dagar innan remisstiden gick ut, den 24 februari, publicerade Trafikverket den fristående klimatrapporten Styrmedel och åtgärder för att minska transportsystemets utsläpp av växthusgaser med fokus på transportinfrastrukturen. Underlaget ingick formellt inte i det inriktningsunderlag som varit på remiss.

Utsläppen från våra inrikes transporter står för ungefär en tredjedel av våra utsläpp av växthusgaser, varav vägtransporterna står för 90 procent av dessa. FN:s klimatpanel (IPCC) har i sin senaste rapport pekat på betydelsen av hållbara investeringar i infrastrukturen för att undvika inlåsningar i koldioxidintensiv teknik och samhällsbyggnad. För Sveriges del kan det enligt Vänsterpartiets bedömning inte resultera i någon annan slutsats än att kommande investeringar måste ske med fokus på att minska vägtrafikens klimatpåverkan. Nya tekniska lösningar kan bidra till en sådan utveckling, men för att styra mot helt nödvändiga utsläppsminskningar kommer det att krävas mer genomgripande förändringar jämfört med tidigare infrastrukturplaner. Förutom en mer transportsnål samhällsplanering behövs målinriktat arbete för investeringar i kollektiv- och tågtrafik samt gång och cykel. Därutöver krävs styrmedel som främjar resande med dessa hållbara transportslag. Inte minst kommer det att krävas åtgärder i våra städer för att minska behovet av bil.

Trots att regeringen tydliggjort att man har som ambition att vara ett av de första fossilfria välfärdsländerna väljer man att inte försäkra sig om att myndigheter, organisationer och aktörer i likhet med övrigt underlag fick tillgång till klimatrapporten inför remissrundan. Då klimatrapporten har som utgångspunkt att Sveriges vision om nettonollutsläpp av växthusgaser 2050 samt fossiloberoende fordonsflotta år 2030 ska nås är detta mycket anmärkningsvärt. Vänsterpartiets bedömning är att just dessa utgångspunkter borde vara ramen för kommande infrastrukturplanering och för vilka åtgärder och styrmedel som kommer att krävas under planperioden.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Avser statsrådet att förlänga eller utöka remisstiden för inriktningsunderlaget samt låta klimatrapporten ingå som en del i hela inriktningsunderlaget?
  2. Avser statsrådet att vidta åtgärder för att försäkra sig om att fossiloberoende fordonsflotta år 2030 bör vara en utgångspunkt inför infrastrukturplaneringen 2018–2029?
  3. Delar statsrådet bedömningen att minskad biltrafik bör vara en utgångspunkt inför infrastrukturplaneringen 2018–2029?
  4.  Avser statsrådet att vidta några ytterligare åtgärder inför infrastrukturplaneringen 2018–2029 med anledning av den höjda ambitionsnivån i klimatöverenskommelsen som slöts i Paris?