Interpellation 2015/16:459 Lastbilar som väger 90 ton

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Diskussionen om maxvikten på lastbilar har varit omfattande, och statsrådet som ansvarar för frågorna har på Transportforum i Linköping aviserat att möjligheter att köra lastbil om 74 ton är på väg att bli verklighet, åtminstone på delar av vägnätet. Industrin frågar dock efter ytterligare förbättringar på området. I somras hade jag ett givande samtal med en sågverksägare i Norrbotten som undrade när vi skulle möjliggöra lastbilar på omkring 90 ton. Han menade att om sågverket kunde få göra sina transporter på vissa sträckor med så tunga fordon skulle han uppnå sina miljömål i och med detta, vilket han väldigt gärna ville. När jag svarade att regeringen vid det laget inte ens fått till stånd 74 ton och att 90 ton inte ens var på tal gick det inte att ta miste på besvikelsen.

Den svenska sågverksindustrin är en ovärderlig del av svenskt näringsliv och svensk ekonomi. Den sysselsätter väldigt många och innebär att Sverige på ett bra sätt kan bruka skogens naturtillgångar. Genom att ta vara på varje del av trädet möjliggör man såväl naturliga byggmaterial som miljövänliga bränslen och material för framställning av pappersmassa. Det är ingen överdrift att säga att sågverksindustrin är viktig för Sverige.

Med anledning av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Avser statsrådet att på något sätt möjliggöra för kommersiell trafik eller testverksamhet med lastbilar som väger omkring 90 ton?

Om statsrådet kan tänka sig en testverksamhet med lastbilar på ca 90 ton, vilka delar av näringslivet kan då tänkas få delta i och bidra till den testverksamheten, och under vilka förutsättningar?