Interpellation 2015/16:440 Initiativet Fossilfritt Sverige

av Rickard Nordin (C)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Företag, kommuner, regioner och det civila samhället har en nyckelroll i omställningen till ett klimatsmart samhälle. Om målet om ett Sverige utan nettoutsläpp av växthusgaser ska nås till 2045 är dessa aktörer helt centrala.

Inspirerade av det inom FN lanserade projektet Nazca, presenterade regeringen inför klimatmötet i Paris ett initiativ kallat Fossilfritt Sverige.

Lika viktigt som det är att alla aktörer bidrar i klimatarbetet, lika viktigt är det att integriteten och substansen i klimatarbetet är stark. Fina ord och lovvärda ambitioner är av begränsad betydelse om de inte också leder till mindre klimatpåverkan. Därför är det viktigt att nya initiativ är additionella och innebär nya eller ökande utsläppsminskningar. På så sätt säkerställs att verkliga resultat och minskad klimatpåverkan och dubbelräkning undviks.

Jag vill därför fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

  1. Vilka krav har ställts på dem som deltar i initiativet Fossilfritt Sverige vad gäller mål, rapportering och uppföljning av åtaganden för att bidra till målet om fossilfrihet?
  2. Hur har additionaliteten i dessa åtaganden säkerställts, jämfört med de eventuella åtaganden som aktörer redan gjort inom Nazca eller andra initiativ?
  3. Vilken bedömning gör klimat- och miljöministern av hur mycket ytterligare de åtaganden som görs inom ramen för regeringens initiativ Fossilfritt Sverige samlat minskar de svenska utsläppen av växthusgaser?