Interpellation 2015/16:438 Post- och telestyrelsens auktion av 700-megahertzbandet

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

I den digitala eran utvecklas tekniken snabbt, nya innovationer kommer ut på marknaden i en rasande takt och den tekniska prestandan är i en ständig förbättringsspiral. För oss politiker är det bara att försöka hänga med och efter bästa förmåga undvika att vara bromsklossar. Mot bland annat denna bakgrund har man beslutat att förändra användningsområdet för det så kallade 700-bandet från i huvudsak marksänd television till mobil kommunikation, troligen 5G.

Post- och telestyrelsen har därför ett uppdrag att anordna en auktion på det radiospektrum som avses i syfte att skapa en god fördelning mellan marknadens parter samtidigt som man säkerställer det allmännas möjlighet att ställa täckningskrav till alla medborgares gagn. Den auktion som gjordes på 800-bandet har i detta avseende varit huvudsakligen lyckad. Den kan därför med fördel användas som mall för den nya auktionen som ska ske av 700-bandet. Post- och telestyrelsen har dock valt att förändra vissa parametrar inom ramen för auktionen vilket i praktiken innebär att man går från minst tre operatörer till minst två vilket förmodligen får negativa konsekvenser för konkurrensen inom 700-bandet. Lägg därtill att en av dessa aktörer teoretiskt sett kan få tillgång till en stor majoritet av bandet utan täckningskrav och att den andra aktören därför kan få mycket mindre andel av spektrumet men där hela andelen är belagd med täckningskrav. Man kan utan att vara expert på marknadskrafter och spektrumtilldelning förstå att det vore djupt olyckligt om detta skulle bli fallet. Därför är det angeläget att statsrådet försäkrar sig om att auktionen av 700-bandet sker på ett sånt sätt så att konkurrensen, täckningskravet och kvaliteten i konsumenternas sluttjänster säkras.

Mot bakgrund av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

  1. Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att tillse en väl genomförd auktion av 700-megahertzbandet som resulterar i bästa möjliga effekt för slutkunden?
  2. Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att säkerställa goda förutsättningar för konkurrens inom 700-megahertzbandet?