Interpellation 2015/16:436 Frisläppande av Nadija Savtjenko

av Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

 

Efter den folkrättsvidriga annekteringen av Krim tillfångatogs ett antal ukrainska medborgare och fördes till Ryssland. Bland dem finns en parlamentariker – och Europarådskollega från ukrainska parlamentet radan. Hon har nu hållits i fångenskap sedan juni 2014. Då fördes hon illegalt från östra Ukraina till Moskva för att ställas inför rätta anklagad för delaktighet i dödandet av två ryska journalister den 17 juni. 

Min 34-åriga kollega har hungerstrejkat i protest mot sin olagliga fångenskap sedan dess. Minskavtalet från den 12 februari 2015 förutser ett utbyte av gisslan och personer som olagligt tagits till fånga under kriget i östra Ukraina.

Ett otal internationella MR-organisationer har krävt frigivande av Nadija Savtjenko och så har även Europarådets parlamentariska församling, Europaparlamentet och OSSE:s parlamentariska församling gjort. Men inget händer.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström följande:

  1. Avser ministern och regeringen att öka ansträngningarna och påtryckningarna via olika organ för att såväl Nadija Savtjenko som andra olagligt tillfångatagna ukrainska medborgare omedelbart förs till Ukraina?
  2. Avser ministern och regeringen att uppmana de ryska myndigheterna att sluta göra Nadija Savtjenko och andra olagligt inspärrade ukrainska medborgare till gisslan, riskera deras liv och våldföra sig på deras fundamentala rättigheter?