Interpellation 2015/16:421 Kärnkraftssäkerhet

av Allan Widman (L)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Sverige kan mycket väl ha världens bästa kärnkraftssäkerhet. Anläggningarnas grundläggande säkra konstruktion, fortlöpande betydande investeringar i tilläggssäkerhet samt decennielånga drifterfarenheter talar för detta. Upprättande av flygförbud över våra kärnkraftverk är bara den senaste och säkert inte den sista myndighetsåtgärden syftande till fortsatt säker och ostörd elkraftsproduktion med kärnkraft i Sverige.

Också branschen är engagerad i att kontinuerligt förbättra säkerheten i stort som i smått. Under tre veckor i slutet av 2015 granskade det externa granskningsorganet Wano (World Association of Nuclear Operators) under 6 000 timmar med 33 personer från 16 olika nationer Forsmarks kärnkraftverk. Det som visade sig behöva förbättras var bland annat märkning av kemiska preparat, säkerheten vid tunga lyft samt vissa beteenden. Om två år kommer Wano tillbaka för att följa upp hur förbättringsförslagen omhändertagits.

Mer problematiskt är att den naturvetenskapliga och tekniska kärnkraftsrelaterade forskningen på akademisk nivå i Sverige nu snabbavvecklas, bland annat därför att staten inte längre avser att medfinansiera, vilket innebär att vi tappar tidigare finansiering från EU. Dagens svenska forskare är resultatet av en konsekvent satsning på kärnkraftsforskning i Sverige under mer än ett halvt sekel. Många av de mest erfarna forskarna är följaktligen i dag attraktiva i länder runt omkring i världen som bygger ut sin kärnkraft eller överväger att komplettera sin energiförsörjning med kärnkraft. Utan kvalificerade institutionschefer och forskningsledare stannar den akademiska kunskapsproduktionen och nyrekryteringen till de vetenskapliga discipliner som sammantagna utgör kunskapsbasen för att driva en säker elproduktion med kärnkraft i Sverige. Politik och myndigheter kan kravställa mycket, men svårligen ett teoretiskt och experimentellt kompetent forskarsamhälle. Om ett sådant växer fram och fortlever beror på enskilda individers incitament för att tänka djupt och i förlängningen, efter att ha prövats mot andras opposition, också rätt.

 

Vad avser klimat- och miljöminister Åsa Romson att göra för att svensk kärnkraftssäkerhet även framgent ska kunna försörjas med kvalificerad akademisk kunskapsproduktion i Sverige?