Interpellation 2015/16:416 Mehmet Kaplans uttalande om arbetet på Finansdepartementet

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det förs samtal mellan Alliansen och regeringen om hur bostadsmarknaden kan förbättras. Vi deltar konstruktivt i dessa samtal och har redan presenterat en rad reformer som skulle öka byggandet. De förslag regeringen lägger på bordet kommer vi att pröva i en ordnad process.

Vår utgångspunkt för dessa samtal tydliggjordes redan innan samtalen påbörjades (DN den 31 januari). I grunden handlar det om att de offentliga finanserna och den finansiella stabiliteten ska värnas och att hänsyn ska tas till hushållens ekonomi. 

Beskeden från regeringen har inte varit lika tydliga. Till Dagens industri (den 8 februari) säger finansministern: ”Att ta bort flyttskatten skulle kosta ungefär 25 miljarder, det är ungefär halva försvarsbudgeten. Det kommer vi inte att göra.” Bostadsministern öppnar dock för att minska reavinstskatten då han Ekots lördagsintervju i Sveriges Radio (den 13 februari) om förändringar av reavinstskatten säger: ”Det här är helt nödvändigt för att få igång flyttkedjorna. Det bör göras som en helhet med skatteväxling.” Bostadsministern hänvisar också till ett pågående arbete på Finansdepartement för att slopa ränteavdragen, till förmån för förändringar av reavinstskatten och reglerna om uppskov av kapitalvinst.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om vilket arbete statsrådet Mehmet Kaplan (MP) hänvisar till.

Pågår ett arbete på Finansdepartementet för att slopa eller trappa ned ränteavdragen och reavinstskatten samt förändra uppskovsreglerna?

Hur ser finansministern att en skatteväxling mellan reavinstskatten och ränteavdragen skulle påverka de offentliga finanserna och hushållens ekonomi?