Interpellation 2015/16:381 Regeringens uttalande om pågående folkmord i Syrien och Irak

av Sofia Damm (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I dag, den 4 februari 2016, har Europaparlamentet röstat igenom resolutionen Systematic mass murder of religious minorities by ISIS. Innehållsmässigt innehåller den nu gemensamt antagna texten tydliga referenser till förföljelsen av kristna (assyrier/syrianer/kaldéer) liksom yazidier och andra etnoreligiösa minoriteter. Resolutionen slår fast att Islamiska statens systematiska övergrepp och mördande syftar till att förgöra dessa grupper och därmed ska klassas som krigsbrott, brott mot mänskligheten och folkmord.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Enligt uppgifter dödas varje år mer än 150 000 kristna, vilket också erkänts av Europaparlamentet i en resolution från den 30 april 2015. Vice ordföranden för Europaparlamentet Antonio Tajani, ansvarig för Europaparlamentets dialog med kyrkor och religiösa samfund, uppgav under högnivåmötet benämnt Förföljelsen av kristna i världen: En uppmaning till handling den 1 december 2015: ”Inget trossamfund är lika utsatt för hat, våld och systematiska angrepp som det kristna.” Europaparlamentets talman Martin Schulz uppgav under samma möte att förföljelsen av kristna är ”undervärderad” och ”inte har behandlats på rätt sätt”.

Extremism och pågående förföljelse resulterar i massmigration och internflyktingar. I Irak minskade antalet kristna från 1 400 000 år 2003 till ca 275 000 för närvarande, och i Syrien minksade antalet från 1 250 000 år 2011 till så få som 500 000 i dag, enligt uppgifter från The Pontifical Foundation. I vissa regioner har antalet kristna minskat med 80 procent eller ännu mer.

Genom att erkänna de pågående övergreppen i Mellanöstern som folkmord skulle principen om skyldighet att skydda (R2P) inträda, vilket innebär att när en stat uppenbart misslyckas med att skydda sin befolkning eller i själva verket är förövaren är världssamfundet skyldigt att vidta åtgärder för att skydda befolkningar, i enlighet med FN-stadgan. Det är bland annat av den anledningen som det är viktigt att vi kallar folkmordet som pågår i Mellanöstern just för ett folkmord och ingenting annat.

I en intervju i SR Studio den 25 februari 2015 sa utrikesministern att det är ett folkmord som pågår och att det därmed ställer särskilda krav på Sveriges agerande. Utrikesministern meddelade att Sverige därmed har anmält detta till Internationella brottsmålsdomstolen och att Sverige vill att FN ska pröva detta.

Med anledning av Europaparlamentets beslut och att utrikesministern för nästan ett år sedan gav detta besked vill jag fråga följande:

 

Var i processen befinner sig regeringens anmälan till Internationella brottsmålsdomstolen, och hur följer regeringen upp sitt uttalande, och följderna av det, om massutrotningen i Syrien och Irak som ett folkmord?