Interpellation 2015/16:380 EU:s gränsbevakning

av Sotiris Delis (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under de senaste veckorna har europeisk och svensk press återkommande rapporterat att Greklands gränser mot landets europeiska grannar riskerar att tillfälligt stängas. Europeiska kommissionen har i en framlagd rapport konstaterat att Grekland missköter gränsbevakningen och att EU drabbas av detta.

Statsrådet Anders Ygeman har i flera intervjuer också pekat på att denna åtgärd är korrekt och att Grekland därmed tillfälligt bör stängas av från Schengenzonen.

Innan man använder verktyget avstängningsvarning brukar man rimligen avvakta vilka åtgärder landet vidtar. Det finns ett antal länder inom EU som kraftfullt driver frågan om Greklands utestängning ur Schengenzonen till dess att Grekland bättre kan säkerställa sin östra gräns.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman följande:

 

– Vilka åtgärder utöver dem som nu vidtas vill statsrådet se?

– Vilka konsekvenser bedömer statsrådet kommer att uppstå för Grekland vid ett scenario där landet utestängs från Schengenzonen?

– Hur avser statsrådet och den svenska regeringen agera för att stärka den yttre gränsen, och hur kan Sverige som EU-medlem stödja Grekland?