Interpellation 2015/16:38 Psykisk ohälsa, psykologisk behandling och primärvården

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Parallellt med larmrapporter om ökad psykisk ohälsa larmas det alltmer om att få vårdcentraler kan ge rätt vård till dem som drabbas av utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar. En anledning till det är bristande kunskap. Bara tre av distriktsläkarnas 60 månader långa specialistutbildning handlar om psykiatri, trots att depressioner och ångesttillstånd tillhör de vanligaste folksjukdomarna. Många vårdcentraler kan inte heller erbjuda psykologisk behandling eftersom de helt enkelt saknar de resurserna.

I region Skåne har man löst detta genom att införa vårdval även när det gäller psykologkontakt. Resultatet visar att sjukskrivningarna inte ökar lika mycket i Region Skåne som i övriga landet. 

Med anledning härav är mina frågor till statsrådet:

 

– Vad avser statsrådet att göra i det akuta läget avseende bristen på psykologisk behandling inom primärvården? 

– Regeringen har tidigare aviserat att man vill göra begränsningar när det gäller det fria vårdvalet. När vi nu ser de positiva effekterna efter att region Skåne infört vårdval när det gäller psykologkontakt, är det inte dags att utöka det fria valet i stället för att begränsa och minska patienternas egenmakt?