Interpellation 2015/16:373 Behovet av förskollärare

av Maria Stockhaus (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Sveriges förskollärare är en av de viktigaste yrkesgrupperna för att våra barn ska få en bra start och en bra grund att stå på inför sitt kommande möte med skolvärlden. Förskollärarna har en viktig del i att utforma det pedagogiska arbetet i barngruppen och tillse att barnet lär och kunskapsutvecklas. En ny skollag infördes 2011 och den innebar att förskolan gjordes till en egen skolform. Med detta följde också kravet på att den som ansvarar för förskolans undervisning är utbildad förskollärare. I flera delar av landet råder det i dag brist på utbildade förskollärare.

Därför är det beklagligt att den budget som är lagd medför att Stockholms universitet förlorar nära 20 miljoner samtidigt som regeringen har betonat behovet av förskollärare. Stockholms universitet har ett högt söktryck till förskollärarprogrammet – 2 331 studenter – och hade därför planerat för att expandera med ytterligare 129 platser under 2015, vilket minskades till 60 platser. Regeringen lyfter gärna fram att man vill föra en politik med regional hänsyn. Om man menar allvar med att driva en politik med regional hänsyn är det märkligt att inte Stockholm och Mälardalen ses som en region.

Stockholmsregionen är den mest expanderande regionen av alla och ungdomar kommer knappast att sluta att flytta hit bara för att utbildningsplatserna blir färre. Ytterligare allvarligt är det att Södertörns högskola utgör ett av undantagen i omfördelningen som gynnar de små lärosätena genom att deras anslag minskar med drygt 1,7 miljoner.

Därför vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

  1. På vilket sätt ger regeringens budget Stockholmarna fler utbildade förskollärare?
  2. Tycker utbildningsministern att det är rimligt att kommunerna själva ska stå för kostnaderna gällande vidareutbildningen av förskollärare?