Interpellation 2015/16:370 Systembolagets upphandling

av Edward Riedl (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Landsbygdens entreprenörer behöver alla möjligheter för att kunna växa. Detta kräver ett gott företagsklimat och en positiv inställning till företagande från statens sida. Sedan ett antal år tillbaka blir produktion av öl, vin och cider allt vanligare i Sverige. Producenterna blir attraktiva turistmål som gynnar hela besöksnäringen.

Eftersom gårdsförsäljning av exempelvis vin är förbjudet i Sverige måste producenterna få in sina produkter på marknadens enda återförsäljare: Systembolaget. Många mindre producenter berättar tyvärr att det ofta är en lång och krånglig process att få in produkterna i Systembolagets sortiment. Detta gynnar endast de större aktörerna och slår ut de mindre producenterna på den svenska landsbygden.

Eftersom folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström, tillsammans med IOGT-NTO:s förbundsordförande Anna Carlstedt, låtit meddela att dörren är stängd för gårdsförsäljning av alkohol i Sverige är de mindre producenterna utlämnade till Systembolaget.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vad ämnar statsrådet vidta för åtgärder för att främja mindre producenters möjligheter att slå sig in i Systembolagets sortiment?