Interpellation 2015/16:362 Avtalsbrott och budgettrixande med det västsvenska paketet

av Lars Hjälmered (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Västsverige är en växande region och ett industriellt och logistiskt nav i Sverige. En ökande befolkning och ett växande näringsliv och en växande arbetsmarknad kräver investeringar i infrastruktur.

År 2009 slöts ett avtal mellan staten genom Trafikverket och Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Halland, Västtrafik och Göteborgsregionens kommunalförbund. Det västsvenska paketet innebär byggnation av en ny bro över Göta älv, en ny tunnel under Göta älv, en tågtunnel under centrala Göteborg samt ett antal andra och mindre riktade åtgärder.

Västsvenska paketet innebär investeringar på totalt 34 miljarder kronor i 2009 års prisnivå. Staten står för hälften av kostnaden. Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen, Region Halland samt realiserade markvärden står för 3 miljarder kronor. 14 miljarder kronor finansieras genom trängselskatt.

I det avtal som slutits mellan de fem parterna framgår att intäkterna från trängselskatten ska användas för att finansiera det västsvenska paketet. Detta framgår också i proposition 2009/10:189 s. 16 där det står: ”Inkomsterna från trängselskatt, efter avdrag för system- och administrationskostnader, bör delfinansiera vissa infrastruktursatsningar i Västsverige.”

Nu har det visat sig att regeringen i regleringsbrevet för Trafikverket slår fast att Trafikverket för budgetåret 2016 får låna upp totalt 428 miljoner kronor inom myndighetens ram för att finansiera investeringar i det västsvenska paketet i stället för att som tidigare finansiera investeringar direkt med intäkterna från trängselskatten. Regeringen gör alltså ett avsteg från avtalet för det västsvenska paketet. Skälet är sannolikt trixande för att få ihop statsbudgeten och klara kraven i budgetregelverket. En övergång till att finansiera det västsvenska paketet med lån väcker också frågan om vem som ska betala för de extra räntekostnader som uppstår samt på vilket sätt och hur länge.

Mina frågor till statsrådet Anna Johansson blir därför:

  1. Anser statsrådet att den ändring av regleringsbrevet för Trafikverket som gör att investeringar i det västsvenska paketet finansieras med lån i stället för med intäkter från trängselskatt lever upp till det avtal staten ingått med övriga avtalsparter?
  2. Hur stor extra kostnad uppskattar statsrådet kommer att uppstå genom att finansieringen av Västsvenska paketet sker med lån i stället för intäkter från trängselskatt?
  3. Vilken part anser statsrådet ska betala de extra kostnader som uppstår genom att finansieringen av Västsvenska paketet sker med lån i stället för intäkter från trängselskatt?
  4. Gör statsrådet bedömningen att vi kommer att ha trängselskatt längre och/eller med en högre avgift i Göteborg för att finansiera de extra kostnader som uppkommer genom att finansieringen av Västsvenska paketet sker med lån i stället för intäkter från trängselskatt?