Interpellation 2015/16:356 Höjda marginalskatter och effekter på arbetsmarknaden

av Erik Andersson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Det är viktigt med incitament till utbildning och att det lönar sig att göra karriär i Sverige. Inte minst för att företag ska kunna hitta arbetskraft med rätt kompetens. Arbetsmarknadsministern brukar själv påtala problemet med matchning och att företag har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens i Sverige.

I och med regeringens skattehöjningar blev Sverige vid årsskiftet återigen världsledande när det gäller höga marginalskatter. Regeringen räknar med att detta ska ge ett tillskott i statskassan, men risken är att det snarare får motsatt effekt. När incitamenten till att arbeta försvagas tenderar människor att jobba mindre. När det lönar sig sämre att anstränga sig för att skaffa en högre utbildning tenderar färre människor att tycka att det är värt mödan. En annan risk är givetvis att man söker sig till ett annat land där ansträngningarna lönar sig bättre.

Mina frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är därför:

  1. Ser arbetsmarknadsministern några risker för att de höjda marginalskatterna påverkar i vilken utsträckning människor väljer att söka sig till avancerade utbildningar?
  2. Ser arbetsmarknadsministern några risker för att de höjda marginalskatterna påverkar arbetstagares vilja att göra karriär och förlägga sitt arbetsliv i Sverige?