Interpellation 2015/16:347 Världens högsta marginalskatter

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan årsskiftet har Sverige gått om Aruba i Västindien och har numera världens högsta marginalskatter. Till det kommer att breda löntagargrupper får höjd statlig inkomstskatt. Till exempel får hälften av alla poliser och fyra av tio barnmorskor höjd skatt.

Höjda marginalskatter motiveras ofta populistiskt med att ”de rika kan betala”. Begreppet miljoninkomster används flitigt, även om skattehöjningen sker på väsentligt lägre inkomster än så.

Bortom retoriken ligger dock en realitet där marginalskatterna negativt påverkar utbildning, entreprenörskap och arbetade timmar. I konkurrens om kvalificerad arbetskraft med andra länder riskerar också höga marginalskatter att försvåra för framväxten av fler jobb och företag i Sverige.

Regeringen argumenterar ofta mot skattelättnader på enkla jobb med att man inte vill ha låglönejobb. Hur de med samma ekonomiska logik argumenterar för höjda skatter på kvalificerade jobb är svårt att få ihop.

De negativa konsekvenserna skulle möjligen kunna motiveras av ett offentligfinansiellt behov. En genomgång av ledande ekonomer visar dock att den höjda marginalskatterna inte ger något tillskott till statskassan.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson hur hon bedömer att höjningen av marginalskatterna kommer att påverka antalet arbetade timmar i Sverige och vilka positiva effekter hon ser att världens högsta marginalskatter innebär.