Interpellation 2015/16:337 Offentlig upphandling

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Varje år köps det offentliga tjänster för stora summor pengar. Summor som inte motsvarar tjänster som ska utföras. Det är därför av stor vikt att kommuner, landsting, regioner och myndigheter använder väldefinierade krav på tjänst och vad som ska åstadkommas. Så nås bra lösningar för exempelvis fler företag, fler anbud, bättre kvalitet där social dumpning samtidigt kan motverkas.

Regeringens lösning på social dumpning är kollektivavtalsliknande villkor. Dock finns det inga likhetstecken med dessa avtal för att kvaliteten i offentlig sektor ska öka. Syftet med offentlig upphandling måste alltid vara att få den för ändamålet bästa varan eller tjänsten, till det bästa priset på en sund marknad. När krav ställs i offentlig upphandling måste det därför tydligt definieras och framgå på vilket sätt kravet fyller en funktion i det sammanhanget där produkten eller tjänsten ska utföras.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

  1. Avser statsrådet och regeringen att se över att ta in lösningar i utredningen som inte enkelspårigt tittar på kollektivavtal utan faktiskt ser till hela bilden?
  2. Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att offentlig upphandling i framtiden ska innefatta att alla former av företag kan lämna anbud samt att tjänsten får ett gott innehåll och att det motverkar social dumpning?