Interpellation 2015/16:334 Situationen för det assyriska folket i al-Hasakah-provinsen

av Robert Hannah (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Situationen för Mellanösterns folkmordsdrabbade ursprungsfolk assyrier/syrianer blir allt svårare. Folket har redan i praktiken utrotats i Turkiet och Iran. I Irak har folket decimerats från ca 1,5 miljoner till färre än 300 000 personer på 13 år. Islamiska staten/Daish ockuperar i dag stora delar av folkets hemområden.

Ett av de få områden i Mellanöstern där folket fortfarande på ett någorlunda sätt lyckas upprätthålla en assyrisk kultur är i al-Hasakah-provinsen i Syrien. Detta trots att det syriska inbördeskriget är inne i sitt femte år och många assyrier tvingats fly eller har kidnappats. För att det assyriska folket ska överleva på sikt är det av yttersta vikt att assyriernas rättigheter i al-Hasakah-provinsen försvaras.

Den senaste månaden har situationen i al-Hasakah och i synnerhet i staden Qamishli blivit ännu svårare. Folkets rätt till självbestämmande och rätt till självförsvar hotas. Terrorister utför veckovisa attacker mot den assyriska lokalbefolkningen i syfte att försöka förmå dem att lämna området.

Rapporter från Amnesty visar att såväl Daish som de kommunistiska YPG-styrkorna begår krigsbrott mot al-Hasakah-provinsens minoriteter. I Qamishli har de kommunistiska YPG-styrkorna attackerat de assyriska självförsvarsstyrkorna vid minst ett dokumenterat tillfälle. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

 

Vad gör utrikesministern för att säkerställa den assyriska/syrianska folkgruppens överlevnad och rätt till självbestämmande i al-Hasakah-provinsen och mer specifikt i staden Qamishli? 

Vilken rätt till självbestämmande och egna försvarsstyrkor anser utrikesministern att det assyriska/syrianska folket har i al-Hasakah-provinsen? 

Anser utrikesministern att YPG-styrkorna begår krigsbrott i Al-Hasakah-provinsen, och vad tänker utrikesministern göra för att YPG-styrkorna ska i Syrien ska sluta begå krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter mot minoriteterna?