Interpellation 2015/16:327 Samhällets krisberedskap i migrationsfrågan

av Allan Widman (L)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Under sensommar och tidig höst 2015 ökade strömmen av asylsökande till Sverige närmast lavinartat. Vid mitten av hösten tillkom runt 10 000 nya sökande per vecka. Därtill kom många andra som avstod från att söka asyl.

Efter att först tillfällig inre gränskontroll infördes den 12 november 2015 och sedan så kallade identitetskontroller från den 4 januari 2016 minskade antalet asylsökande med uppemot 90 procent. Huruvida minskningen är tillfällig eller inte kan måhända ännu inte bedömas.

Den stora migrationen till Sverige kom tidigt att benämnas som en nationell kris. Myndigheten för samhällssäkerhet och beredskap (MSB) har sedan mitten av oktober 2015 veckovis upprättat och förmedlat en lägesbild över situationen. Krisen ledde till att såväl statliga som kommunala myndigheter utsattes för stora påfrestningar. Det handlade dels om att vissa ordinarie arbetsuppgifter fick läggas åt sidan och dels om att med personal och andra resurser stötta Migrationsverket.

När Sverige tidigare drabbats av större kriser har sittande regeringar noga analyserat både händelseförlopp och de åtgärder som vidtagits av såväl politik som förvaltning. Efter tsunamin på annandagen 2004 tillsattes en katastrofkommission med oberoende experter. Även Estonias förlisning 1994 blev föremål för ett antal offentliga utredningar. Och även mindre allvarliga kriser, som skogsbranden i Västmanland 2014, utreddes grundligt. Det råder knappast tvivel om att svensk krisberedskap stärkts därav.

Det som skiljer migrationskrisen från flera andra stora kriser i modern tid är det utdragna händelseförloppet. Sex månader efter att migrationskrisen startade kan den ännu inte anses vara över. Detta förhållande gör det än mer angeläget att den, så snart ett tillräckligt perspektiv föreligger, blir föremål för en grundlig analys, där såväl regeringens som myndigheternas agerande granskas.

Eftersom krisen haft så bred påverkan på det svenska samhället att i stort sett samtliga departement och statliga myndigheter påverkats på det ena eller andra sättet vill jag fråga statsminister Stefan Löfven:

 

Vilka åtgärder är statsministern beredd vidta för att migrationskrisen så snart möjligt granskas med avseende på såväl regeringens som myndigheternas hantering?