av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Sverige är ett land som i många år har präglats av mänskliga rättigheter, och ur ett globalt perspektiv är vi ett föredöme gällande dessa frågor. Detta bör vara en stark utgångspunkt när vi nu tävlar om att få bli en del av FN:s säkerhetsråd. Sveriges kandidatur till säkerhetsrådet stöds av samtliga svenska riksdagspartier, vilket tydliggör faktumet att enigheten kring synen på demokrati, fred och mänskliga rättigheter i Sverige är stor.
För att vi fortsatt ska vara ett internationellt föredöme krävs dock handling, och i vissa fall behöver vi sätta på ledartröjan och komma med tydliga ställningstaganden även i svåra frågor. En av dessa frågor är hur vi ska nå fred, stabilitet och säkerhet i Syrien, vilket är grundläggande för att ge syrierna den demokrati de är berättigade till.
Sverige är en del av det internationella samfundet för att få till samtal bland parterna i Syrien. Detta är positivt, även om agerandet från svensk sida kan anses vara blygsamt. Berörda regeringsföreträdare har vid ett flertal tillfällen fått svara på skriftliga frågor från undertecknad om denna konflikt och hur Sverige förhåller sig till den rådande situationen med flera stridande grupper och en enorm humanitär kris. Konflikten påverkar inte bara människorna på plats i Syrien, utan hela omvärlden berörs på ett eller annat sätt. Trots detta är det svårt att urskilja någon röd tråd i det svenska agerandet, varför jag vill ställa ett antal frågor till utrikesministern: