Interpellation 2015/16:320 Veteranutredningen

av Allan Widman (L)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Det har nu gått mer än ett och ett halvt år sedan Veteranutredningen överlämnade sitt slutbetänkande till regeringen. Betänkandet har därefter varit föremål för remissbehandling.

Ett av de centrala förslagen i Veteranutredningen var att tillförsäkra civila veteraner samma stöd och skydd som sedan den 1 januari 2011 gäller för våra veteransoldater.

Räddningspersonal, sjukvårdspersonal, poliser, biståndsarbetare och många andra statstjänstemän tjänstgör i dag utomlands i civila insatser. Deras arbete är många gånger förenat både risker samt fysiskt och psykiskt slitage.

Utredningen var originell på det sättet att Försvarsdepartementet fick tillsätta och hantera den trots att de berörda personalkategorierna i huvudsak tillhörde andra myndigheter än dem som lydde under departementet. Till följd därav fanns det experter och sakkunniga i utredningen som representerade Justitiedepartementet, Socialdepartementet, Utbildningsdepartementet, Försvarsdepartementet och en lång rad myndigheter under dessa departement.

I Veteranutredningen rådde total enighet om de framlagda förslagen. Vikten av att även civila statliga tjänstemän skulle åtnjuta hjälp och stöd före, under och efter insats betonades särskilt.

 

Vilka åtgärder är försvarsministern beredd att vidta för att Veteranutredningens förslag ska omsättas i regeringsbeslut respektive lagstiftningsförslag?