Interpellation 2015/16:315 Försvarsmaktens möjligheter att öva skytte

av Sten Bergheden (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Europeiska kommissionen kom i höstas med förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv. Förslagen syftar till att minska tillgången till vapen som kan användas av terrorister och andra grovt kriminella. Givetvis är det behjärtansvärt att kommissionen arbetar för att minska risken för terrordåd och grovt våld med vapen. Dock är det uppenbart att förslagen till ändringar i vapendirektivet inte tar hänsyn till viktiga frågor och verkar vara framtagna helt utan konsekvensanalys.

Ur ett svenskt perspektiv finns en stor risk att de föreslagna ändringarna i vapendirektivet, om de genomförs, leder till att jägare och sportskyttar drabbas av stora inskränkningar och att i dag legala vapen blir olagliga. Det är också mycket allvarligt ur en försvarssynvinkel – många yrkesmilitärer övar i dag skytte hos civila skytteklubbar. De vapen som militärer har civil licens för att kunna praktisera skytte med i dag blir med kommissionens förslag olagliga att inneha. Detta framgår tydligt i Försvarsmaktens remissvar i frågan (FM2015-25555:2 Försvarsmaktens svar på remiss på EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s vapendirektiv (91/447/EEC).Med tanke på det spända säkerhetsläget i vår omvärld vore det olyckligt om de som ska försvara oss inte har möjlighet att förbereda sig för det. Den som inte är förberedd gör ju, som vi vet, ett dåligt jobb.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

  1. Hur avser försvarsministern och regeringen att tillgodose att de som verkar inom Försvarsmakten även framgent ska kunna öva skytte civilt om Europeiska kommissionens föreslagna ändringar i vapendirektivet genomförs?
  2. Hur avser försvarsministern och regeringen att finansiera ett ökat behov av skjutövningar inom Försvarsmaktens ekonomiska ramar om Europeiska kommissionens förslag genomförs och möjligheten att öva civilt går förlorad?