Interpellation 2015/16:276 Radikalisering

av Roger Haddad (L)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Demokratiministern medverkade nyligen i tv-programmet SVT Agenda för att diskutera radikalisering till jihadism och annan våldsbejakande extremism. I frågan om huruvida Sverige varit alltför naivt fanns det tydliga skillnader mellan demokratiministerns uttalanden och hur statsministern tidigare uttryckt sig.

Riksdagen behandlar just nu regeringens strategi mot terrorism och det aviseras några utredningar och lagförslag. Arbetet med att förebygga radikalisering och våldsbejakande extremism ligger på demokratiministerns bord. I SVT Agenda menade dock ministern att det är kommunerna som är ansvariga för att motverka radikalisering.

Mot bakgrund av den dramatiska ökningen av unga som de senaste två åren rest till Syrien och Irak för att på olika sätt stötta terroristorganisationen Islamiska statens handlingar är det ytterst angeläget att mer görs. Särskild uppmärksamhet bör ägnas de 126 personer som återvänt till Sverige.

En självklar utgångspunkt är att både stat, kommun och civilsamhälle bidrar i arbetet mot radikalisering till våldsbejakande extremism. När det gäller insatserna för att förebygga radikalisering till jihadism är det bland annat angeläget att involvera positiva krafter i muslimska församlingar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke:

  1. Vilket ansvar anser ministern att regeringen har i arbetet mot radikalisering?
  2. Vilka konkreta förslag kommer regeringen att lägga fram för att underlätta för muslimska församlingar att intensifiera arbetet mot våldsbejakande islamistisk extremism och rekrytering av radikaliserade unga till terrororganisationer?