Interpellation 2015/16:269 Ett säkrare och modernare regelverk för drönare i Sverige

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Antalet obemannade luftfartyg, drönare, i det svenska luftrummet fortsätter att öka. Vissa menar att det kommer att bli en av de vanligaste julklapparna i år. Samtidigt ökar antalet tillstånd för kommersiell drönarverksamhet ständigt.

Statsrådet har tidigare i kammaren redogjort för regeringens intention att invänta det arbete Easa bedriver på området att reglera flygtrafiken med så kallade drönare. Hon öppnade samtidigt för vissa initiativ på området utifrån den rapport som Easa lämnar under december månad 2015.

Luftfartsverkets representanter på ett seminarium i riksdagen den 17 november 2015 gjorde tydligt att de inte menar att det finns utrymme att vänta på Easas arbete som kan få effekt först om 2-3 år. De menar att vi behöver ett bättre regelverk nu, helst i går. Arbetet med ett sådant regelverk måste göras av Transportstyrelsen, som inte har visat något större intresse för att ta egna initiativ, dels på grund av hur verksamheten finansieras och dels på grund av bristen på styrsignaler från regeringen.

Ju längre vi väntar desto mer ökar risken för en olycka både på grund av tidsutdräkten och det ökade antalet drönare som är ute och flyger. Dagens regelverk är okänt och svårt för vanliga hobbyflygare att förhålla sig till, vilket innebär ökade risker för den som flyger utan koll på regelverket och svårt för den som flyger enligt regelverket att uppnå de fulla nyttorna av den nya tekniken.

Mot bakgrund av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

  1. Avser statsrådet att ge Transportstyrelsen i uppdrag att se över och föreslå förbättringar av regelverket för trafik med lättare obemannade luftfartyg?
  2. Avser statsrådet att ge Transportstyrelsen i uppdrag att kommunicera de regelverk som gäller på ett tydligare sätt gentemot den som flyger drönare?
  3. Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att skapa en säkrare tillvaro i luftrummet avseende de risker och möjligheter som drönare innebär under de kommande 2-3 åren utöver det som Easa så småningom kommer att föreslå?