av Hans Rothenberg (M)
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
För en tid sedan ställde jag en fråga till statsrådet Ylva Johansson angående att ta initiativ till en ändring av regeln som innebär att den som har fyllt 55 år inte kan ändra sin karenstid till en kortare karens.
Svaret jag fick från statsrådet Annika Strandhäll fokuserade på att det pågick ett arbete inom Regeringskansliet för att eventuella omotiverade skillnader mellan olika grupper av försäkrade nu ska uppmärksammas. Sedan tidigare vet vi att den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) lämnade ett antal förslag som rör egenföretagares villkor i trygghetssystemen. Gällande regler om karens vid sjukskrivning gör att man kan välja kortare eller längre karenstider. Efter fyllda 55 år får man dock inte ändra sin karenstid till en kortare karens. Gränsen är absolut och definitiv vilket kan få mycket stora konsekvenser för den enskilda företagaren som missar att uppmärksamma denna tidpunkt och därmed är låst vid sina försäkringsvillkor resten av livet. Detta är en situation som är verklighet för många företagare.
Därför önskar jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll följande:
Är karenstiden för företagare som är äldre än 55 år en av de ”omotiverade skillnader mellan olika grupper av försäkrade” som regeringen avser att förändra i syfte att förbättra näringslivsklimatet?
Vilka vidare åtgärder avser ministern att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde i regeringen för att fler äldre ska starta och driva vidare företag?