Interpellation 2015/16:248 Konsekvenser av hot om stängning av Öresundsbron

av Anette Åkesson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Öresundsbron är en viktig del av infrastrukturen i Skåne och förbinder Sverige med Danmark. Dagligen pendlar ca 18 000 personer över bron. De allra flesta av dem bor i Sverige och jobbar i Danmark. Sverige och Danmark kan sägas ha vuxit ihop – det var ju det som var avsikten med bron. Förra året genomfördes nästan 12 miljoner resor via tåg och hittills i år har drygt 6 miljoner fordon korsat Sundet via bron. Öresundsbron är en stor framgång.

I dag har vi nåtts av beskedet att regeringen vill kunna stänga Öresundsbron. Detta som en konsekvens av att man inte lyckas stoppa de stora flyktingströmmarna, som vi i Sverige gärna vill kunna ta emot men för tillfället helt enkelt inte klarar av att hantera. Samtidigt ignorerar regeringen de konkreta förslag som Moderaterna kommit med, som går utöver de förslag som beslutades om i överenskommelsen: tillfällig paus i flyktingmottagandet, förstärkt återvändandeprocess och att begära nytt ofördelningsbeslut inom EU gällande ensamkommande barn.

Att enbart hotet om åtgärder i sig räcker för att skapa en osäkerhet har vi sett till exempel gällande RUT-avdragen. Detsamma riskerar regeringen med dagens besked om Öresundsbron: jobb och tillväxt hotas i Skåne genom att man nu plötsligt ska kunna vänta sig att Öresundsbron stängs. Det kommer att medföra att företag minskar sina investeringar och att färre personer flyttar till Sverige eftersom man inte vet om man kan räkna med hela den dynamiska Öresundsregionen.

Det påverkar inte enbart Skåne, utan hela landet.

Sammanfattningsvis aviserar regeringen alltså ett förslag som hotar jobb och tillväxt i framför allt Skåne, men även i övriga landet – samtidigt som man ignorerar Moderaternas konkreta förslag som inte skulle ha någon negativ effekt på jobb och regional tillväxt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att mildra de negativa effekterna på jobb och regional tillväxt som regeringens aviserade förslag om stängning av Öresundsbron kommer att få?