Interpellation 2015/16:229 Bidragsmiljoner för att minska sjukfrånvaron

av Lotta Finstorp (M)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Försäkringskassan meddelade nyligen att bidragsmiljoner för att minska sjukfrånvaron inte utnyttjas i särskilt stor utsträckning. Bidraget som avses är ett arbetsplatsnära stöd för att arbetsplatser ska kunna förebygga eller förkorta sjukfrånvaron bland sina anställda. Hittills i år har bara drygt hälften av pengarna använts, vilket i tider av ökade sjukskrivningar med stora ökningar av psykisk ohälsa är mycket olyckligt.

Försäkringskassan tror att en orsak till att så få söker är för att det anses vara krångligt. Jag tror inte att upplevt krångel är den enda orsaken. En bidragande faktor kan också vara att riktlinjerna för att få bidraget är alltför snäva och styrda samt att bidraget per insats i relation till arbetsinsatsen på företaget inte är ett tillräckligt incitament. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:

  1. Vilka insatser anser socialförsäkringsministern att man bör göra för att få de arbetsplatsnära insatserna att fungera bättre?
  2. Anser socialförsäkringsministern att Försäkringskassan bör göra några förändringar i regelverket kring det arbetsplatsnära stödet?
  3. Vilka andra åtgärder avser socialförsäkringsministern att vidta för att företagen bättre ska kunna och vilja förebygga och förkorta sjukfrånvaron?