av Carl-Oskar Bohlin (M)
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Högskolan Dalarnas styrelse har nyligen beslutat att utreda möjligheten att lägga ned sin verksamhet i Borlänge och framöver endast bedriva verksamhet i Falun, ett mycket drastiskt och omvälvande förslag. Så sent som för ett par år sedan stod nya påkostade laboratoriemiljöer färdiga i Borlänge samtidigt som lokalerna i sin helhet är ändamålsenliga och påkostade.
Högskolan Dalarnas verksamhet i Borlänge har historiskt karaktäriserats av just det som ger en regional högskola sitt existensberättigande, nämligen kopplingen till den regionala arbetsmarknaden. Det handlar exempelvis om utbildningar riktade mot den tunga industrin och besöksnäringen.
I underlaget för beslut redovisar ledningen för Högskolan Dalarna inget egentligt skäl för att utreda möjligheten att lägga ned verksamheten i Borlänge. Det enda som anförs i bakgrundsmaterialet för beslutet är att vissa bland högskolans personal och elever har efterfrågat en sammanslagning av verksamheterna i Falun och Borlänge. Inte i någon del av beslutet redovisas hur stor den refererade gruppen bland personal och studenter är. Klart är dock att högskolan inte gjort någon allmän förfrågan om saken till nämnda grupper. Klart torde också vara att en flytt som skulle få mycket negativa regionalpolitiska konsekvenser för Dalarnas största tätort knappast ensam kan motiveras av ett fåtal önskemål från medarbetare. Det krävs rimligen betydligt mer tungt vägande skäl än så.
En nedläggning av högskolan i Borlänge vore olycklig anser såväl borgerliga som rödgröna politiker. Ändå driver högskolans ledning på för att genomföra en flytt. För Borlänges del skulle det handla om ca 200–300 statliga jobb som försvinner från orten. En än mer bekymmersam utveckling är naturligtvis att det skulle slå sönder den akademiska miljö och det samarbete som i dag finns i staden mellan akademi och industri.
Ett antal forskningsprojekt och sidoverksamheter är därtill direkt beroende av högskolans fortsatta lokalisering i både Borlänge och Falun. Med anledning av ovanstående och med anledning av den mycket stora politiska uppslutning som finns bakom att inte avlöva Borlänge sin högskola vill jag ställa följande frågor till statsrådet Helene Hellmark Knutsson:
Är det statsrådets uppfattning att det krävs mycket tunga skäl för att flytta 200–300 akademiska arbetstillfällen från en ort som fått dessa till del som ett led i principen om myndighetsutlokalisering?
Utlokaliseringen av högskoleverksamheten till Borlänge skedde vid dess bildande genom regeringsbeslut. Är statsrådet beredd att i kommande regleringsbrev klargöra att det ytterst är regeringen som äger frågan om huruvida de arbetstillfällen som Högskolan Dalarna skapar i Borlänge ska flyttas eller ej?
Delar statsrådet uppfattningen att den verksamhet Högskolan Dalarna i dag bedriver i Borlänge är viktig för hela Dalarna och att det vore olyckligt för hela regionen om den lades ned?