Interpellation 2015/16:216 Halveringen av RUT-avdraget

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I mitt hemlän Jönköping var 464 människor anställda inom sektorn för hushållsnära tjänster under 2014. I hela landet handlar det om ca 20 000 arbetstillfällen. Det handlar både om helt nya jobb och tidigare svartjobb.

Konjunkturinstitutet har rapporterat att avdraget sedan länge är självfinansierande genom ökade skatteintäkter. Det tycker jag är en oerhört glädjande utveckling. Sverige behöver fler jobb, och sektorn har enorm potential att växa.

Det är dessvärre inte en trolig utveckling under nuvarande regerings ledning. I stället för att understödja framväxten av nya jobb föreslår finansministern en halvering av beloppet människor får dra av från 50 000 kronor till 25 000 kronor.

Den nya överenskommelsen som både finansministerns och mitt parti stöder gör att fler tjänster kommer att omfattas av avdraget, såsom flytt och enklare trädgårdstjänster. Dessvärre kvarstår regeringens halvering av taket för avdrag, vilket gör att nuvarande arbetstillfällen riskerar att enbart omfördelas och inte bli fler. I stället bör regeringen se potentialen för fler nya jobb inom sektorn och behålla RUT-avdraget på dagens nivå om 50 000 kronor.

Enligt beräkningar från Svenskt Näringsliv skulle utvecklingen med en RUT-vänlig politik, där avdraget bibehålls och byggs ut till fler tjänster, leda till att 36 000 personer har sysselsättning inom branschen år 2020 – alltså 16 000 fler arbetstillfällen än i dag. Samtidigt har vi i Sverige en befolkningstillväxt av nya eller blivande svenskar, varav många väntar på en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. I den situationen vore det bra för Sverige om regeringen ville se förbi sitt motstånd mot avdraget och i stället underlätta för fler jobb att växa fram.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om regeringen nu omvärderar sitt förslag att halvera RUT-avdraget. Eller har finansministern några andra beräkningar för var de jobb som ska se till att sänka arbetslösheten i Sverige ska växa fram?