Interpellation 2015/16:215 Bromma flygplats

av Erik Ottoson (M)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Det har nu gått ett halvår sedan riksdagen för andra gången tillkännagav för regeringen att Bromma flygplats är en viktig del i det svenska transportnätet och att flygplatsen därför ska få finnas kvar. Riksdagen har varit tydlig med att utredaren med uppdrag att finna ett sätt att avveckla Bromma flygplats ska avvecklas. Trots detta finns utredaren kvar.

För att nödvändiga investeringar ska kunna göras i och kring Bromma flygplats måste man veta om det finns en långsiktighet för verksamheten där. Viktiga investeringar riskerar annars att skjutas på framtiden, till besvär för dem som reser till och från Bromma likväl som för flygplatsens omgivning. Jag har tidigare i en interpellation till statsrådet Kaplan lyft ett relevant exempel i form av Tvärbanans utbyggnad till Kista, som försenas bland annat av att man inte vet vilka långsiktiga förutsättningar som finns i området.

Trots två tillkännagivanden från riksdagen har regeringen ännu inte hörsammat vad det folkvalda parlamentet har sagt: Vi vill behålla Bromma flygplats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mehmet Kaplan:

 

Avser statsrådet att i förtid avsluta utredningsuppdraget som avser Bromma flygplats?

Avser statsrådet att tillmötesgå riksdagens tillkännagivanden om Bromma flygplats?

Avser statsrådet att vidta de åtgärder som behövs för att garantera att Bromma flygplats finns kvar i ett långsiktigt perspektiv?