Interpellation 2015/16:212 Översyn av Arbetsförmedlingen

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

En av de största utmaningarna inom arbetsmarknadspolitiken är att få en väl fungerande arbetsförmedling. I dag finns det brister i effektivitet, kontroll och måluppfyllelse. Fortfarande förmedlas för få jobb i förhållande till alla de miljarder som Arbetsförmedlingen förfogar över. En stor del av personalen upplever att de inte hinner med sina arbetsuppgifter. En Sifoundersökning från 2015 visade att Arbetsförmedlingen var den myndighet som hade lägst förtroende, och det har den haft i ett antal år. 

I två tillkännagivanden har riksdagen påpekat för regeringen att den bör återuppta den översyn av Arbetsförmedlingen som alliansregeringen tillsatte. I betänkande 2014/15:AU6 menade riksdagen att alliansregeringens genomlysning av myndigheten, som kommit en bra bit på väg, var för viktig för att skrotas. Utredningen hade trots det fått ett abrupt slut när regeringen meddelade att den skulle avslutas. I stället fick Statskontoret i uppdrag att analysera och lämna förslag om Arbetsförmedlingens interna ledning och styrning. Det är en märklig inriktning. Den översyn som egentligen behövs bör vara betydligt mer omfattande än så. Det tyckte även riksdagen, som i betänkande 2014/15:AU11 tillkännagav för regeringen att uppdraget till Statskontoret hade en alltför snäv inriktning, som inte kunde jämföras med en större översyn. 

Moderaternas och riksdagens åsikt är tydlig. En översyn av Arbetsförmedlingen bör gå igenom hela organisationen och styrningen, men också de arbetsmarknadspolitiska insatserna. Kontakterna med arbetsgivare bör analyseras, eftersom goda kontakter är en förutsättning för att förbättra matchningen. Utredningen bör också se över hur andra aktörer kan bidra till att hjälpa människor att komma i jobb. 

I somras aviserade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) sedan att direktiv för en utredning skulle komma under hösten. Det var ett välkommet besked. Men nu är det senhöst, och inget mer har hänt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: 

 

Kan arbetsmarknadsministern säga när en mer omfattande utredning av Arbetsförmedlingen kommer? 

Vilken inriktning avser arbetsmarknadsministern att en utredning av Arbetsförmedlingen ska ha?