Interpellation 2015/16:209 Starta-eget-bidraget

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Trösklarna in på arbetsmarknaden är höga, och många ungdomar har svårigheter att komma i jobb. Det är därför angeläget att skapa fler vägar in på arbetsmarknaden. En sådan väg in kan vara att starta sitt eget företag. 

Starta-eget-bidraget, eller ”stöd till start av näringsverksamhet”, som programmet egentligen heter, är ett sätt för staten att hjälpa arbetslösa att komma igång med ett eget företag. Det är det arbetsmarknadspolitiska program som gett bäst resultat sett till andel i arbete efter avslutat program. 

Flexibiliteten i fråga om vilka som kan söka bidraget har ökat under senare år. Målgruppen har breddats. I regel gäller en åldersgräns på 25 år, men det finns flera undantag. Personer inom jobbgarantin för ungdomar som fyllt 20 år har bland annat fått möjlighet att söka bidraget. Även personer under 25 år som omfattas av lagen (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare kan ta del av stödet. Men om man bara fyllt 18 år måste man ha särskilda skäl för att kunna söka bidraget. 

Riksdagen har gett regeringen till känna att även unga under 20 år ska ha möjlighet att ta del av stöd till start av näringsverksamhet, så länge de först genomgått en fullständig gymnasieutbildning (även där kan undantag göras). Än har dock inga sådana förändringar skett. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson: 

 

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta när det gäller åldersgränsen för starta-eget-bidrag?