Interpellation 2015/16:208 Regionala flygplatser

av Christian Holm Barenfeld (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Återigen har såväl EU-kommissionen som Trafikverket beslutat sig för att granska den offentliga finansieringen av regionala och kommunala flygplatser. I Sverige finns i grunden två typer av flygplatser: de statliga flygplatserna, som ägs och drivs av Swedavia, och de regionala/kommunala flygplatserna. De av Swedavia ägda flygplatserna berörs inte av granskningen. 

EU-kommissionen har meddelat att man inte anser att det ska vara tillåtet att ge stöd till flygplatserna, såvida de inte anses vara livsnödvändiga för en ort eller region, så kallade services of general and economic interest, SGEI. 

Även Trafikverket utreder SGEI-kriterierna på uppdrag av regeringen, vilket fördyrar och komplicerar processen ytterligare för flygplatserna och dessutom inte ligger i linje med EU:s uppdrag. Enligt vad jag erfarit har svenska domstolar och myndigheter inte heller lagstadgad rätt att fatta beslut i dessa frågor. 

Sveriges förutsättningar ser ju såklart annorlunda ut jämfört med många andra EU-länders, såväl vad gäller läge som storlek och avstånd. Det är därför viktigt att EU-kommissionen får god information om våra förutsättningar och betydelsen av flygplatser för vårt lands olika delar. Regeringen har till synes varit tyst i denna fråga, vilket är oroande då ett aktivt påverkansarbete från regeringen är av yttersta vikt. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson följande:

 

Vad har statsrådet och regeringen gjort, vad gör statsrådet och regeringen samt vad avser statsrådet och regeringen att göra framgent för att säkerställa att Sverige även hädanefter kan bedriva den för hela landet så viktiga flygplatsverksamheten lokalt och regionalt? 

Anser statsrådet och regeringen att de så viktiga regionala flygplatserna bör finnas även i framtiden?