Interpellation 2015/16:201 Försämring av RUT-avdraget med anledning av obefintlig poolrengöring

av Erik Andersson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Jag och mina kollegor har vid flera tillfällen bett finansministern att motivera den lagändring som regeringen arbetat fram om att dra ned och till viss del slopa RUT-avdraget. Regeringens förslag står i bjärt kontrast till den verklighet som företagare inom branschen beskriver och de mätningar som exempelvis SCB och Sifo publicerat om RUT-avdragets ökande popularitet runt om i landet.

En av förändringarna som vi diskuterat i kammaren rör huruvida människor ska tillåtas göra avdrag när de hyr in hjälp för rengöring av inomhuspooler. Regeringen väljer nu att ändra lagen för att just den tjänsten rengöring av inomhuspooler inte ska vara avdragsgill, med hänvisning till att den är för avancerad. I Aftonbladet den 23 oktober 2015 citerades finansministerns kritik som ”Rengöring av inomhuspool kan inte anses tillhöra hushållsarbetets kärnområden.”

Jag är själv ingen expert på vad som ingår i hushållsarbetets kärnområden, inomhuspooler eller rengöringen av desamma. Faktum är att jag inte känner någon som har, eller har haft, en inomhuspool. När jag vände mig till ett av de största bolagen för hushållsnära tjänster i Sverige, svarade de mig att de inte kunde påminna sig att någonsin fått förfrågan om att rengöra en inomhuspool. Vid kontakt med Boverket om hur många inomhuspooler som finns i Sverige blev jag hänvisad till respektive kommun. I brist på tid att ringa samtliga kommuner, bad jag riksdagens utredningstjänst att undersöka hur många av inomhuspoolerna som rengjorts med RUT-avdrag. Även de svarade mig att vare sig antalet inomhuspooler eller avdrag för rengöring av dessa är siffror som de kan hitta.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

  1. Hur har regeringens beredning av ärendet gått till?
  2. Hur ser regeringens beredning ut av vad som ingår i hushållsarbetets kärnområden och vilken påverkan på de totala RUT-avdragen bedömer finansministern att den här lagändringen kommer att ha?