Interpellation 2015/16:200 ROT-avdrag för inomhuspooler

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Regeringen väljer i budgetpropositionen att sänka avdragsrätten för ROT-avdrag från 50 till 30 procent av arbetskostnaden vid om- och tillbyggnad. I samma budget föreslås förändringar av skatteuttaget som gör att åtta av tio hushåll i Sverige får sämre ekonomiska förutsättningar för att kunna spara pengar för genomförande av nödvändiga reparationer i hemmet. Det finns en risk för att arbeten som dränering eller restaurering av fönster skjuts på framtiden, vilket i sin tur kan leda till ökade fuktskador och onödig miljöpåverkan genom dålig isolering av fastigheter.

När det gäller RUT-avdraget har vi uppfattat att finansministern gärna vill genomföra signalpolitiska förändringar. Finansministern har till exempel uttryckt att RUT-avdraget inte ska kunna användas för att anlita Kocklandslaget till en födelsedagsfest eller för att rengöra en inomhuspool.

Jag vill därför fråga finansminister Magdalena Andersson hur ministern ser på att använda ROT-avdraget på ett liknande sätt. Är finansministern öppen för att i framtiden helt slopa ROT-avdraget för byggande av exklusiva marmorbänkar till kök eller för arbete med att anlägga inomhuspooler?