Interpellation 2015/16:199 Slopade skyddsvallar för Sveriges ekonomi

av Anette Åkesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

När nuvarande regering tillträdde hade Sverige den högsta sysselsättningsgraden i EU. Dåvarande finansminister Anders Borg var också tydlig inför valet med att inga skattehöjningar på arbete var att förvänta. Inför vårbudgeten 2014 publicerade Alliansens företrädare en gemensam artikel i Dagens Industri  den 9 april 2014 med det tydliga beskedet:

”Vi är samtidigt tydliga med att det inte är aktuellt att höja skatten på arbete, eftersom det skulle innebära att färre får jobb. Starka skyddsvallar kan inte vila på sämre förutsättningar för fler i arbete. I stället fokuserar våra reformer på fler jobb och mer kunskap i skolan”.

Finansministern och den övriga regeringen som följde efter valet 2014 har valt en helt annan väg för Sverige. I budgetpropositionen finner vi stora skattehöjningar såväl direkt på inkomst av arbete som arbetsgivaravgifter, särskilt riktade mot unga och äldre på arbetsmarknaden.

De skyddsvallar som staten kan tillhandahålla för människor är nu i fara. När regeringen väljer att slopa överskottsmålet och kraftigt bygga ut bidrags- och transfereringssystemen utan några analyser av politikens långsiktiga effekter på skatteintäkterna från arbete, stavas den enda skyddsvallen utlandslån.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Hur arbetar ministern och regeringen för att Sveriges skydd mot kommande kriser ska vara starkare än att staten behöver ta lån från utlandet?