Interpellation 2015/16:182 Nystartsjobb i småföretag

av Katarina Brännström (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Nystartsjobben fyller en viktig funktion som en väg in på arbetsmarknaden för dem som varit utan arbete en längre tid, inte minst för dem som är nya i Sverige. Att det förekommit och förekommer missbruk av arbetsformen är allvarligt, och det är bra att regeringen vill komma till rätta med det. Redan i dag ställs krav på att lönen ska vara likvärdig med kollektivavtal för att lönesubvention i form av nystartsjobb ska kunna lämnas. Regeringen föreslår dock att lön och andra anställningsvillkor i nystartsjobb ska följa, eller vara likvärdiga med, kollektivavtal. Detta riskerar att föra med sig att många småföretag, som saknar kollektivavtal, exkluderas från möjligheten att anställa nystartsjobbare. Att många mindre företag saknar kollektivavtal kan bland annat ha sin förklaring i att kollektivavtalen är bättre anpassade till större företags villkor. Det innebär inte att småföretagen för den sakens skull är oseriösa. 

Sverige står inför stora utmaningar, inte minst med tanke det ökade flyktingmottagandet. Vägarna till jobb måste kortas och trösklar till arbetsmarknaden sänkas. Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Att dessa mer eller mindre riskerar att exkluderas från nystartsjobben är därför problematiskt. 

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknadsministern:

 

Hur anser arbetsmarknadsministern att de skärpta kraven på nystartsjobb påverkar småföretags möjligheter att tillhandahålla desamma?