Interpellation 2015/16:18 Effekter av regeringens politik

av Fredrik Schulte (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt tabell 26 på s. 18 i budgetpropositionen för 2016 kommer – enligt regeringens egna beräkningar - 60 procent av svenska folket under nästa år att få se sin disponibla inkomst minska till följd av regeringens politik. Frågan är dock om det stannar där, det vill säga att ens 40 procent tjänar på den föreslagna politiken. Eftersom sex av tio personer trots allt inte lever ensamma utan tillsammans med en eller flera familjemedlemmar kan en person som för egen räkning får en förhöjd disponibelinkomst ändå bli en förlorare genom att dennes partner samtidigt förlorar desto mer. Därmed kan alltså ännu fler än 60 procent drabbas. 

Märkligt nog innehåller inte årets budgetproposition en sådan redogörelse, i motsats till vad som brukar vara praxis. Enligt uppgifter som figurerat i medierna beror detta på att finansministern aktivt stoppat att samma fördelningspolitiska analyser tas med i budgeten. Orsaken till detta ska i sin tur bero på att samma siffror är klart ofördelaktiga för regeringen. Upp till 80 procent av de svenska hushållen kan vara förlorare på regeringens politik. Att finansministern skulle vilja hemlighålla samma information är logisk.

Givetvis kan det finnas andra politiska skäl för finansministern att ändå vilja genomföra sin politik trots att 80 procent av hushållen förlorar på den. Det är ytterst en fråga för finansministern själv med väljarna som jury, men ett öppet demokratiskt samtal förutsätter samtidigt transparens. Att Magdalena Andersson (S) försöker dölja effekterna av den egna politiken är därför väldigt anmärkningsvärt. Det är inte heller första gången detta sker. Sedan tidigare har finansministern tagit bort analyserna av hur regeringens politik slår mot jobb och sysselsättning. Utvecklingen är oroande och inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

  1. Varför innehåller inte budgeten för 2016 en analys av hur hushållens disponibelinkomst påverkas av regeringens politik?
  2. Hur stor andel av hushållen kommer under 2016 att få se sin disponibelinkomst öka respektive minska enligt finansministern?
  3. Anser inte finansministern att det bör ligga i det demokratiska samtalets intresse att regeringen är så transparent och öppen med att redovisa effekterna av den egna politiken?