Interpellation 2015/16:171 Regeringens hantering av flyktingkrisen

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den rådande flyktingkrisen är den dominerande frågan för de allra flesta. Vi står inför den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget, och miljoner människor är på flykt. Sverige har länge haft en generös migrationspolitik, och det är något som vi ska vara stolta över. Men vi kan inte tillsammans med Tyskland ta hela ansvaret för att hjälpa de människor som flyr till Europa; andra länder måste dra sitt strå till stacken. Den 5 november konstaterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att gränsen för Sveriges del är nådd. Detta framkom i flera intervjuer och har återgivits med lite olika formuleringar i olika medier. Detta kan nog de allra flesta hålla med om – inte minst tjänstemän och politiker i ledningen för kommuner runt omkring i landet som de senaste månaderna fått ägna nästan all sin tid åt att försöka hantera de praktiska konsekvenserna av det helt okontrollerade inflöde vi har för närvarande. Men uppenbarligen även regeringsmedlemmar och tjänstemän vid statliga myndigheter. 

Sedan Morgan Johansson konstaterade att gränsen är nådd har tusentals asylsökande sökt sig till Sverige. Ansvariga tjänstemän och politiker säger att det inte går att ordna fler boenden. Situationen är unik och ohållbar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsministern vilka slutsatser han har dragit av sitt konstaterande.

 

Sedan gränsen, enligt ministern, var nådd den 5 november har tusentals nya asylsökande anlänt till Sverige samtidigt som regeringen inte har presenterat någon lösning. Vad avser ministern att göra för att lösa den här unika och på sikt ohållbara situationen? 

Avser ministern att skärpa gränskontrollerna, och i så fall när? 

Avser ministern att åtminstone tillfälligt stoppa mottagandet för att skapa en frist och ge berörda kommuner och myndigheter en möjlighet att ta hand om alla dem som redan kommit hit? 

Slutligen, vilka åtgärder kommer ministern med anledning av sitt konstaterande att vidta för att skapa ordning och reda i flyktingmottagandet?