Interpellation 2015/16:162 Lagförslag vid rundabordssamtal om piratkopiering

av Jörgen Warborn (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Piracy, eller illegal spridning och konsumtion av upphovsrättskyddat material, är ett stort och växande problem i Sverige. Mediavision presenterade i våras en undersökning som visar att ca 30 procent av Sveriges befolkning konsumerar film eller tv-serier via illegala sajter varje månad. Det är ca 2,3 miljoner människor i åldern 15-74 år.

Varje månad ser dessa på ca 4-5 filmer vilket innebär en total konsumtion av ca 100-130 miljoner filmer från olaglig källa per år.

Enligt undersökningen skulle en av tre illegala visningar kunna konverteras till betalda om materialet inte fanns tillgängligt på de illegala sajterna. Totalt skulle detta innebära ca 800 miljoner kronor i legala intäkter, utspritt över samtliga visningsfönster, om piracy upphörde helt.

Regeringen verkar nu förlita sig på rundabordssamtal med branschföreträdare för att lösa denna brottslighet. Men det är viktigt att det inte bara blir samtal, utan att konkreta förslag kommer ur dessa samtal. Regeringen har ett ansvar för att så sker. Jag är övertygad om att informationsinsatser är viktiga och att det är bra att jobba tillsammans med branscherna, men jag är också övertygad om att det inte kommer att lösa hela problemet. Det krävs lagförslag. Jag hoppas därför att regeringen väljer att inkludera detta i den fortsatta processen med företrädare för de kreativa näringarna.

De länder som lyckats bekämpa piracy har ofta en kombination av informationsinsatser, insatser från näringen och lagstiftning.

Man kan tänka sig att införa brottsrubriceringen grovt upphovsrättsbrott i upphovsrättslagen. Det skulle ge polis och åklagare bättre möjligheter att utreda dessa brott.

Man kan tänka sig att tydliggöra att det ska vara olagligt att titta på en streamad film från en olaglig källa. Man kan tänka sig att sajter som publicerar stora mängder upphovsrättsligt skyddat material, efter rättslig prövning, ska blockeras.

Det första steget är taget när det gäller rundabordssamtalen. Jag ser fram emot nästa steg och att regeringen i den fortsatta processen även kommer med konkreta lagförslag att utreda. Jag har ovan bidragit med några förslag som kulle kunna minska brottsligheten.

 

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

  1. Vilka av dessa förslag kommer att inkluderas i den fortsatta rundabordsprocessen?
  2. Ser ministern och regeringen några andra lagstiftningsförslag som kan lyftas in i rundabordsprocessen och bidra till att minska den illegala spridningen och konsumtionen av upphovsrättsskyddat material?