av Maria Malmer Stenergard (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
I mars 2015 mottog Morgan Johansson utredningen Lösöreköp och registerpant (SOU 2015:18). I utredningen föreslår man bland annat en övergång från traditionsprincipen till avtalsprincipen.
Kronofogdemyndigheten gör i sitt remissvar bedömningen att en övergång till avtalsprincipen kommer att leda till en ökning av antalet skentransaktioner – företrädesvis mellan enskilda personer.
Ackordscentralen hyser samma farhågor: ”När det gäller köp och byten mellan närstående familjemedlemmar, anser Ackordscentralen att det är en uppenbar risk för att skentransaktioner kommer öka i omfattning i såväl utmätningsärenden som i konkurs.”
Skatteverket föreslår, mot bakgrund av risken för skentransaktioner mellan närstående, att skydd mot borgenärerna ska uppstå först efter registrering när det gäller överlåtelse av egendom mellan makar.
Vad avser ekonomiska konsekvenser befarar Kronofogdemyndigheten att antalet mål där utmätning kan ske trots tredje mans invändning kommer att minska och att borgenärskollektivet, inklusive staten, därmed kommer att gå miste om betalningar.
Den specialindrivningsverksamhet som Kronofogdemyndigheten inrättade som ett led i bekämpningen av den grova organiserade brottsligheten, siktar in sig bland annat på brottslingars motorcyklar, bilar, klockor och guld. Verksamheten har varit mycket framgångsrik. Med avtalsprincipen skulle det dock bli betydligt enklare för innehavare av sådan lös egendom att skydda sig från sina borgenärer.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: