Interpellation 2015/16:156 Moderata krafter i Palestina

av Magnus Oscarsson (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den senaste månaden har ett stort antal palestinier genomfört dödliga attacker mot israeliska civila. Dessa terrorattacker uppmuntras på islamistiska hemsidor, som bland annat visar var på kroppen terroristen ska försöka sticka in sin kniv.

Den senaste tidens terrorvåg har uppmuntrats av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som i ett tv-tal bland annat sagt: Al-Aqsamoskén är vår. Judarna har ingen rätt att vanhelga den med sina smutsiga fötter. Vi välsignar varje droppe blod som spills för Jerusalem. Detta är rent blod, blod på väg till Gud. Med Guds hjälp, varje martyr kommer att vara i himlen och varje skadad kommer få sin belöning.”

Det är alltså uppenbart att president Abbas hyllar terroristerna som martyrer.

Den palestinska regeringen har vägrat att ta avstånd från terrorattackerna mot civila israeler. I en intervju i SVT:s Agenda den 18 oktober avstod den palestinska ambassadören från chansen att ta avstånd från dessa attacker.

I samband med att Sveriges regering erkände Palestina som stat förklarade utrikesministern i en debattartikel i Dagens Nyheter att: Genom vårt erkännande vill vi för det första ge vårt stöd till de moderata krafterna bland palestinierna: de som ska styra den komplexa palestinska statsbildningen och de som snart åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet.” I en tidigare interpellationsdebatt i riksdagen har utrikesministern fastslagit att Abbas är ledare för de moderata krafterna i Palestina. Det är angeläget att klarlägga huruvida utrikesministern står fast vid denna analys eller om den förändrats till följd av den senaste tidens händelser och Abbas hyllningar av mord på civila. Rimligtvis kan inte den regering som hyllar terrorism räknas som ”moderat kraft”. Då infinner sig frågan om vilka moderata krafter som återstår för den svenska regeringen att samarbeta med.

Med hänvisning till det anförda vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

Avser Sveriges regering att stödja moderata krafter i Palestina och i så fall vilka?