Interpellation 2015/16:127 Fusk och utnyttjande i åkeribranschen
av Jonas Sjöstedt (V)
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Den svenska åkerinäringen befinner sig i djup kris. Få andra branscher är så hårt utsatta när det gäller dumpning av sociala villkor, utnyttjande av arbetskraft från andra länder och oseriösa aktörer. Bra jobb med fackliga rättigheter och seriösa företag slås ut när den som tänjer mest på reglerna och undviker skatt vinner kontrakten. Många utländska chaufförer kan vittna om hur de i Sverige utnyttjas med mycket låga löner, utan fackliga rättigheter och att de får bo i sina lastbilshytter i månader i sträck. Fusket sker på många områden med olaglig inrikestrafik, falskt egenföretagande och systematiskt undanhållande av skatt.
Bland chaufförer och seriösa åkerier finns med rätta stora förväntningar på att regeringen snabbt ska ta krafttag på området, men många förslag dröjer. Bland de saker som kan göras finns följande förslag:
- Ytterligare skärpa utstationeringsreglerna för att ge bättre kontrollmöjligheter för facken och begränsa möjligheten att fuska.
- Införa ett huvudentreprenörsansvar för missförhållanden hos underentreprenörer. Den som beställer en transport ska vara skyldig att säkerställa att det inte rör sig om illegal inrikestrafik.
- Skärpta straff för överträdelser av gällande bestämmelser och större insatser av polisen. Större möjligheter att dra in trafiktillståndet för oseriösa företag. Utökade möjligheter för polisen och tullen att hålla kvar ett fordon i syfte att driva in böter.
- Krav på att föraren har fullständig dokumentation av sina transporter inom landets gränser med sig i bilen. I dag krävs bara att föraren har den aktuella fraktsedeln i bilen, vilket gör det omöjligt för en trafikpolis att bedöma om det rör sig om en laglig cabotagetransport eller illegal inrikesfrakt.
- Bättre offentlig upphandling – ställ krav på kollektivavtalsenliga villkor och att företag saknar koppling till skatteparadis.
- Försök med att tidsbegränsa användandet av F-skattsedlar, och förbud mot att använda F-skatt för bara en arbetsgivare.
- Ett bindande socialt protokoll i EU som slår fast att värdlandets lagar och avtal inte kan bjudas under när man arbetar i annat EU-land.
- En gps-övervakad vägslitageavgift som ökar kontrollen och minskar den orättvisa beskattningen mellan bilar från olika länder.
Regeringen arbetar på en del av dessa förslag, men fler initiativ behöver tas. Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:
Hur ser ministerns tidsplan ut för att genomföra åtgärder som dessa?