Interpellation 2015/16:122 Ett krångligt regelverk för RUT-avdrag

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I Socialdemokraternas valmanifest uttrycktes att RUT-avdraget för läxhjälp skulle avskaffas. I linje med den ambitionen trädde en lagändring i kraft från och med den 1 augusti år 2015. Tidigare kunde människor som behövde hjälp få skattereduktion för att ta in någon som assisterar kring barnens läxor och skolarbete. Regeringen ville avskaffa denna möjlighet och ändrade således lagen. RUT-avdragets omformulerade bestämmelse om barnpassning fastställer att barnpassningen inte får bestå av läxhjälp i mer än ”ringa omfattning”. Läxläsning får genom den ändrade lagen inte omfatta mer än 10 procent av den totala tiden och inte ges efter årskurs 7.

Skattesystemet ska vara begripligt och enkelt att efterleva. Lagar och regler ska vara rättssäkra och transparenta. De här förändringarna går i en helt annan riktning.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om hon anser det önskvärt att människor ska behöva klocka barnvaktens arbetsdag för att inte riskera att göra fel.

Vill ministern hjälpa oss att förstå begränsningen om just årskurs 7, och hur anser regeringen att beräkningen av tidsåtgången för läxhjälp ska skötas?